Bývate v novostavbe v Bratislave? Ako ušetríte na hypotéke?

Nové bývanie sa v Bratislave stáva čoraz väčšiemu počtu mladých ľudí nedostupným. Môže za to neutíchajúci dopyt po vlastnom bývaní ktorému žiaľ nestíha sekundovať výstavba nových bytov v developerských projektoch. Ceny nehnuteľností v Bratislave permanentne rastú – už 4 obdobia po sebe je kvartálny nárast ceny viac ako 3%. Nárast cien bytov v Bratislave teda nepribrzdila ani covid pandémia.

Dostupnosť mladým k financovaniu nového bývania sťažujú aj sprísnené limity hypoték. Hypotéku s 90% financovaním je možné dostať iba za určitých výnimiek, zvyšok z kúpnej ceny bytu je potrebné dofinancovať z vlastných úspor alebo formou drahšieho spotrebného úveru či úveru zo stavebnej sporiteľne. Navyše s rastúcou cenou nehnuteľností môžu žiadatelia s nízkym príjmom narážať na úverový strop.

Pokles cien v novostavbách je v najbližšom období nepravdepodobný, zdražovanie podporuje okrem neutíchajúceho dopytu po nehnuteľnostiach aj nárast cien stavebných materiálov. Pandemická situácia v mnohých firmách výrazne skomplikovala výrobno-dodávateľské vzťahy, čo sa negatívne odrazilo na cenách stavebných materiálov, predovšetkým polystyrénu.

Máte hypotéku na developerský projekt v Bratislave?

Ponuka skolaudovaných bytov v novostavbách v Bratislave nie je veľká. Práve preto väčšina ľudí kupuje byty „z papiera“ ešte pár rokov pred ich samotným dokončením.

Hypotéku na byt v developerskom projekte je možné vybaviť len s bankami, ktoré majú tento developerský projekt zazmluvnený. Spravidla ide o štvoricu najväčších bánk s najlepšími podmienkami pre developerov:

  • Slovenská sporiteľňa
  • Všeobecná úverová banka
  • Tatra Banka
  • Československá obchodná banka

Ak ste si brali hypotéku v developerskom projekte, možno aj pre vás platí nasledovné:

  • Úver ste riešili pár rokov dozadu, keď boli na hypotékach vyššie sadzby.
    (!) Je možné, že teraz platíte viac ako je potrebné.
  • Nemali ste na výber spomedzi všetkých bánk, vyberali ste iba z tých, ktoré developersky projekt financovali.
    (!) Teraz už však máte na výber zo všetkých bánk.
  • Podľa niektorých bánk, vám začala plynúť fixácia podpisom zmluvy a nie po čerpaní úveru.
    (!) Je možné, že vám za krátky čas skončí fixácia aj keď ste začali hypotéku splácať len nedávno.
  • Hypotéku ste riešili na 90% financovanie (často vyššia sadzba).
    (!) Aktuálne sa možno kvalifikujete na 80% financovanie – predpoklad nižšej sadzby a úspory na nižšej splátke úveru.

Ak chcete čo najlepšie podmienky, určite odporúčam návštevu finančného poradcu a dať si úver „do poriadku“.

Refinancovaním hypotéky môžete ušetriť tisícky eur

Pozrite si príklady možných úspor, možno sa v niektorom z nich nájdete aj vy:

  • Príklad 1: Pri súčasnom úvere 150.000€ a súčasnej sadzbe 1,5% môžete pri novej sadzbe 0,5% a novej fixácii na 45 mes. ušetriť za dané obdobie aj viac ako 5000€
  • Príklad 2: Pri úvere 100.000€ a sadzbe 1,0% môžete pri sadzbe 0,5% pri fixácii na 45mes. ušetriť za dané obdobie aj viac ako 1700€
  • Príklad 3: Pri úvere 200.000€ a sadzbe 1,3% môžete pri sadzbe 0,89% pri fixácií 3 r. ušetriť viac ako 2300€

Príklady sú orientačné, presné prepočty rád pošlem na vyžiadanie. Aktuálne sú na trhu sadzby vo vybraných bankách na kratšie fixácie od 0,39 % p.a. Aj úvery s dlhými fixáciami môžu byť v niektorých bankách pre klientov výrazne lacnejšie ako tie, ktoré majú dohodnuté teraz na úveroch s končiacimi fixáciami.

Ceny novostavieb v Bratislave sa vyšvihli šialeným tempom. Preto, kto môže, nech si pomôže aspoň nižšími nákladmi na hypotéku. S nižšou splátkou hypotéky sa v novostavbe býva určite príjemnejšie. A ak aktuálne bývate v podnájme, napriek tomu že vaša finančná situácia umožňuje kúpu vlastného bývania na úver, zvážte túto možnosť ešte skôr, ako sa cena bytov posunie opäť na nové maximá. 🙂

CHCEM SA PORADIŤ O HYPOTÉKE

Facebook Comments